miercuri, 3 septembrie 2008

Preţul vieţii şi al morţii în Afganistan




Tot mai mulţi militari români trimişi la război, departe de ţară, sunt aduşi acasă în sicriu. Discursul oficial este acela că securitatea naţională a României trebuie apărată şi în afara frontierelor, iar această misiune nu se poate face fără sacrificii.
Acum câţiva ani, atraşi de bani, de aventură sau de speranţa unei avansări rapide, soldaţii români se înghesuiau să plece în teatrele de luptă externe. Unii dădeau chiar şi şpagă, diurna pe o lună, ca să prindă un loc în Afganistan ori în Irak.
Treptat însă, numărul voluntarilor a scăzut. Cei care au continuat să plece pe front au făcut-o în urma unui calcul rece: „Dacă mă întorc viu, îmi pot cumpăra un loc de casă. Poate am noroc şi nu mă aleg cu unul de veci", declara un militar din Batalionul „Dragoslavele".
În urma unei misiuni de şase luni un militar primeşte 16.000 de euro, dar şi salariul lunar încasat acasă de familie. În cazul unui deces, familiile sunt despăgubite cu suma de 80.000 de euro.
Oficial, militarii merg să lupte în "teatre de operaţii externe" pentru siguranţa naţională a României. Neoficial, comandanţii lor admit faptul că principala lor motivaţie este una de natură financiară.
Pentru o misiune de şase luni în Irak sau în Afganistan, un militar român câştigă 16.000 de euro. Dacă soldaţii mor în misiune, familiile acestora primesc 80.000 de euro.
Trupul neînsufleţit al subofiţerului Dragoş Alexandrescu, ultimul militar român căzut în Afganistan, va fi adus în România în această după-amiază cu un avion special.
Făcea parte din Batalionul 30 Vânători de Munte "Dragoslavele". A murit acum trei zile în timpul unei misiuni de patrulare, iar transportorul blindat în care se afla a "călcat" peste o mină artizanală.