![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSVwB_hTuCkNkJ6zSedOyieVm5sXuSwR4tI7MiXTjMCitjscUz4KwSq8PtDmh-K87Pj7tVdPIanJkhuEIPpXNAHH6aDZXYZBZI5v20XclIGP4_sZlNaLfW6d-FPrOaom3iHcR16TC4dPv3/s400/AFGANISTAN+2.jpg)
O misiune într-un teatru de luptă durează de regulă şase luni. Orice militar care ajunge în Afganistan sau în Irak spune că a mers acolo ca să-şi completeze experienţa profesională.
Dar ofiţerii mai în vârstă sunt reticenţi faţă de asemenea declaraţii. "Un tânăr sublocotenent, abia ieşit din şcoala militară, ce experienţă să-şi completeze? E clar că un asemenea om merge în Afganistan pentru bani", ne explica zilele trecute un ofiţer din Forţele Speciale. Militarii din teatrele de luptă externe primesc în România solda în lei, la care se adaugă diurna primită în străinătate.
Pentru Afganistan şi Irak, diurna ofiţerilor este de 90 de euro, iar pentru subofiţeri, gradaţi şi soldaţi – de 70 de euro pe zi. Diurnele s-au mărit ultima oară acum două luni, prin Hotărâre de Guvern, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Andreea Dumitru.
În teatrele de luptă internaţionale, militarii români nu îşi plătesc mâncarea, astfel că diurna le rămâne în buzunar. În plus, pe lângă diurnă, salariile le intră lunar în cont, în ţară.