duminică, 4 ianuarie 2009

În Negreşti-Oaş s-au făcut investiţii de 15 milioane lei

Dacă în ultima perioadă tot mai mult se vorbeşte despre criza economică mondială şi urmările acesteia în cele mai diverse domenii ale activităţii socio-economice, numeroşi primari din judeţ care au reuşit să atragă fonduri pentru realizarea unor investiţii de amploare pentru comunităţile în fruntea cărora au fost aleşi fac o rememorare a rezultatelor şi a neîmplinirilor.

O imagine mai amplă privind unele activităţi desfăşurate în Negreşti-Oaş în cursul anului 2008 în domeniul edilitar-gospodăresc ne-a fost prezentată de Nicolae Bura, primarul acestei aşezări.

Bilanţ pe 2008

Aşa cum am reţinut din cele spuse de interlocutor, acesta este oarecum nemulţumit de palmaresul realizărilor din anul abia încheiat. O parte din neîmpliniri sunt strict legate de criza economică mondială, care n-a ocolit sub nicio formă România, implicit Ţara Oaşului, iar alte aspecte care sunt luate în calcul la analizarea proiectelor propuse pentru anul abia încheiat privesc alegerile locale, cele parlamentare, condiţiile meteo ale toamnei ş.a. În ciuda acestor neajunsuri, spunea Nicolae Bura, au fost realizate o bună parte din programele de investiţii, mai ales în domeniul infrastructurii, fără a fi omise din socoteli învăţământul şi fenomenul cultural.
Cu toate restricţiile bugetare ale unui oraş mic, aşa cum este Negreşti-Oaş, pentru anul 2008 a fost întocmit un cuprinzător program de investiţii. Primăria şi Consiliul Local au avut în vedere un număr însemnat de priorităţi, care la finalizare să aibă efecte pozitive în dezvoltarea localităţii, spre a răspunde unui număr cât mai mare de propuneri formulate de cetăţeni, cu încadrarea în sumele primite pentru activităţi.

Surse proprii, fonduri guvernamentale şi UE

În anul abia încheiat, la Negreşti-Oaş au fost realizate investiţii totalizând peste 15 milioane de lei (150 miliarde lei vechi), în diverse domenii, în funcţie de nevoile oraşului şi ale cetăţenilor. Unele din obiectivele realizate în anul 2008 au fost începute încă în anul 2007 pe seama implementării unor programe de investiţii, altele au fost începute în cursul anului. Suma de 15 milioane de lei poate fi considerată suficient de mare la nivelul oraşului, în condiţiile de austeritate bugetară, dar, aşa cum a menţionat interlocutorul, acestora li s-au adăugat alte 10 milioane lei cu destinaţii precum: salarii pentru angajaţii Primăriei şi ai celorlalte instituţii publice, cadre didactice, cheltuieli materiale, iluminat public, protecţie socială ş.a. Toate aceste cheltuieli s-au înregistrat pentru buna funcţionare a instituţiilor publice ale oraşului. O bună parte din această sumă a provenit din veniturile proprii realizate la nivel local, cărora li s-au adăugat bani din surse guvernamentale şi/sau din fonduri ale Uniunii Europene. Fireşte, atragerea altor fonduri în completarea veniturilor proprii s-a realizat pe seama întocmirii unor proiecte care au urmat o riguroasă cale pentru acordarea finanţării.

Modernizarea cartierului Baltă

Cele mai mari sume au fost cheltuite pentru dezvoltarea şi/sau modernizarea infrastructurii. Astfel a fost modernizat drumul din cartierul Tur, podul peste râul Tur în localitatea cu acelaşi nume, podul din lemn din vecinătatea străzilor Pădurii şi Moţilor, reabilitări pe segmentul dintre strada 1 Iunie şi Turului, strada Ion Creangă, Nufărului, refacerea unor trotuare ş.a. Au fost terminate lucrările la proiectul “Lucrări tehnico-edilitare” în cartierul Baltă, acolo unde prin această investiţie au fost realizate ample lucrări precum: reabilitarea şi amenajarea de trotuare, drumuri, parcări, reţea de canalizare pentru apa pluvială, iluminat public, spaţii de depozitare a materialelor combustibile folosite de cetăţeni pentru încălzirea locuinţelor ş.a. Toate aceste lucrări edilitare asigură condiţii civilizate cetăţenilor din această zonă.