duminică, 4 ianuarie 2009

În Negreşti-Oaş s-au făcut investiţii de 15 milioane lei

Dacă în ultima perioadă tot mai mult se vorbeşte despre criza economică mondială şi urmările acesteia în cele mai diverse domenii ale activităţii socio-economice, numeroşi primari din judeţ care au reuşit să atragă fonduri pentru realizarea unor investiţii de amploare pentru comunităţile în fruntea cărora au fost aleşi fac o rememorare a rezultatelor şi a neîmplinirilor.

O imagine mai amplă privind unele activităţi desfăşurate în Negreşti-Oaş în cursul anului 2008 în domeniul edilitar-gospodăresc ne-a fost prezentată de Nicolae Bura, primarul acestei aşezări.

Bilanţ pe 2008

Aşa cum am reţinut din cele spuse de interlocutor, acesta este oarecum nemulţumit de palmaresul realizărilor din anul abia încheiat. O parte din neîmpliniri sunt strict legate de criza economică mondială, care n-a ocolit sub nicio formă România, implicit Ţara Oaşului, iar alte aspecte care sunt luate în calcul la analizarea proiectelor propuse pentru anul abia încheiat privesc alegerile locale, cele parlamentare, condiţiile meteo ale toamnei ş.a. În ciuda acestor neajunsuri, spunea Nicolae Bura, au fost realizate o bună parte din programele de investiţii, mai ales în domeniul infrastructurii, fără a fi omise din socoteli învăţământul şi fenomenul cultural.
Cu toate restricţiile bugetare ale unui oraş mic, aşa cum este Negreşti-Oaş, pentru anul 2008 a fost întocmit un cuprinzător program de investiţii. Primăria şi Consiliul Local au avut în vedere un număr însemnat de priorităţi, care la finalizare să aibă efecte pozitive în dezvoltarea localităţii, spre a răspunde unui număr cât mai mare de propuneri formulate de cetăţeni, cu încadrarea în sumele primite pentru activităţi.

Surse proprii, fonduri guvernamentale şi UE

În anul abia încheiat, la Negreşti-Oaş au fost realizate investiţii totalizând peste 15 milioane de lei (150 miliarde lei vechi), în diverse domenii, în funcţie de nevoile oraşului şi ale cetăţenilor. Unele din obiectivele realizate în anul 2008 au fost începute încă în anul 2007 pe seama implementării unor programe de investiţii, altele au fost începute în cursul anului. Suma de 15 milioane de lei poate fi considerată suficient de mare la nivelul oraşului, în condiţiile de austeritate bugetară, dar, aşa cum a menţionat interlocutorul, acestora li s-au adăugat alte 10 milioane lei cu destinaţii precum: salarii pentru angajaţii Primăriei şi ai celorlalte instituţii publice, cadre didactice, cheltuieli materiale, iluminat public, protecţie socială ş.a. Toate aceste cheltuieli s-au înregistrat pentru buna funcţionare a instituţiilor publice ale oraşului. O bună parte din această sumă a provenit din veniturile proprii realizate la nivel local, cărora li s-au adăugat bani din surse guvernamentale şi/sau din fonduri ale Uniunii Europene. Fireşte, atragerea altor fonduri în completarea veniturilor proprii s-a realizat pe seama întocmirii unor proiecte care au urmat o riguroasă cale pentru acordarea finanţării.

Modernizarea cartierului Baltă

Cele mai mari sume au fost cheltuite pentru dezvoltarea şi/sau modernizarea infrastructurii. Astfel a fost modernizat drumul din cartierul Tur, podul peste râul Tur în localitatea cu acelaşi nume, podul din lemn din vecinătatea străzilor Pădurii şi Moţilor, reabilitări pe segmentul dintre strada 1 Iunie şi Turului, strada Ion Creangă, Nufărului, refacerea unor trotuare ş.a. Au fost terminate lucrările la proiectul “Lucrări tehnico-edilitare” în cartierul Baltă, acolo unde prin această investiţie au fost realizate ample lucrări precum: reabilitarea şi amenajarea de trotuare, drumuri, parcări, reţea de canalizare pentru apa pluvială, iluminat public, spaţii de depozitare a materialelor combustibile folosite de cetăţeni pentru încălzirea locuinţelor ş.a. Toate aceste lucrări edilitare asigură condiţii civilizate cetăţenilor din această zonă.
Street Sesh



Click here to play this game

vineri, 2 ianuarie 2009

Microsoft se pregăteşte de concedieri masive




Peste 15.000 de angajaţi ar putea rămâne fără loc de muncă în luna ianuarie. Microsoft va anunţa în această lună programul de concedieri, a anunţat cotidianul The Times.

Angajaţii Microsoft au fost anunţaţi că "grupul pregăteşte concedieri masive la diviziile din toată lumea" la 15 ianuarie, a informat The Times.

Microsoft are în prezent peste 91.000 de angajaţi. Dacă înainte de anunţarea rezultatelor financiare trimestriale, aşteptate la 22 ianuarie, compania va disponibiliza 15.000 de persoane, personalul Microsoft se va reduce cu până la 17%.

Multe dintre personalităţile de renume ale vieţii culturale româneşti au plecat dintre noi în 2008



În 2008 multe dintre personalităţile de renume ale vieţii culturale româneşti au plecat dintre noi. Nume mari, precum Anca Parghel, Ştefan Iordache, Sabin Bălaşa sau Monica Lovinescu, care au rămas printre noi prin muzica, piesele de teatru, scrierile sau picturile lor, şi-au luat rămas bun de la viaţă.


Cunoscuta cântăreaţă de jazz Anca Parghel a plecat dintre noi după o suferinţă de durată. Ea a fost diagnosticată cu cancer la sân în 1994, dar a reuşit să se vindece. În iunie 2008 însă Anca Parghel a aflat că boala a recidivat. Artista s-a arătat optimistă până în ultimele sale momente. "Dumnezeu are planuri mari, mă las în mâna lui, vrea să ne iubim, să ne cunoaştem. Să ne vedem peste 100 de ani", spunea Anca Parghel.

În septembrie 2008 maestrul Ştefan Iordache, în vârstă de numai 67 de ani, şi-a luat rămas bun de la publicul său. Actorul suferea de leucemie, dar a păstrat secretul bolii atât faţă de presă, cât şi faţi de unii dintre cei mai apropiaţi prieteni. A fost înmormântat în comuna Gruiu, unde locuia, iar Nelu Ploieşteanu, prietenul său de o viaţă, a cântat la mormântul său.

Fiica criticului literar Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu, la rândul ei om de litere important, a murit în exil, în Franţa. După ce a fost incinerată, rămăşiţele sale au fost repatriate, conform dorinţei prevăzute în testament.

Şi cunoscutul pictor Sabin Bălaşa a spus rămas bun acestei lumi. Artistul a murit la sfârşitul lunii martie din cauza unui cancer generalizat.

Tot în martie, lingvistul şi omul de televiziune George Pruteanu a suferit un infarct care i-a fost fatal. Avea 61 de ani.

În 2008 au mai plecat dintre noi "regina teatrului românesc" - actriţa Dina Cocea, actorul Ilarion Ciobanu, muzicologul Ada Brumaru, actorul Colea Răutu, scriitorul Cezar Ivănescu, actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

Noul guvern nu a mărit salariile şi pensiile de la 1 ianuarie




Un nou an, un nou guvern, dar aceleaşi provocări sau promisiuni restante. Vorbim de majorări salariale, pensii mai mari sau veşnica problemă a taxei de mediu. Sunt chestiuni care complică misiunea noului executiv. Şi asta pentru că nici nu s-au instalat bine miniştrii că s-au şi lovit de lipsa banilor.


Lista promisiunilor era nesfârşită încă dinaintea formării cabinetului Boc. Cu toate acestea, actualul guvern nu mai este deloc sigur pe resursele de care va dispune.

De exemplu, majorarea salariilor profesorilor este incertă în acest moment. Mai mult, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că i se pare "firesc" sau "moral obligatoriu" ca salariile dascălilor să crească, aşa cum a şi votat în Parlament. Dar, mărirea nu va fi de 50% cum spune legea, ci de 37%.

Şi salariul minim pe economie trebuia să ajungă de joi la valoarea de 600 de lei. Un alt semn de întrebare îl ridică şi punctul de pensie care ar fi trebuit să ajungă la valoarea de 45% din salariul mediu brut prognozat, iar pensiile pentru categoriile I şi II de muncă trebuiau majorate cu 50 şi, respectiv, 25%. Deocamdată însă, până la aprobarea bugetului pe 2009, valoarea lor va rămâne la actualul nivel.

Avem însă şi o certitudine a noului program de guvernare. Ştim sigur că taxa auto nu va fi anulată, ministrul Mediului nu a precizat însă de ce criterii va ţine cont pentru modificarea ei.

Nici TVA-ul pentru alimentele de bază nu va mai fi redus, după cum era prevăzut. Sunt multe întrebări ale căror răspunsuri le vom afla abia după 15 ianuarie, când Guvernul va prezenta in Parlament bugetul pe 2009.

Ambuteiaj pe DN1. Pe mai multe porţiuni, traficul a fost restricţionat sau se circulă în coloană


Aglomeraţie din nou pe DN1. Bucureştenii care nu au fost la munte de sărbători au plecat buluc spre staţiunile de pe Valea Prahovei. Pe multe porţiuni se circulă în coloană.


Circulaţia pe Valea Prahovei s-a intensificat, mai ales pe sensul către Braşov. Autovehiculele se deplasează în coloană, cu o viteză medie de aproximativ 10 km/h, între localităţile Câmpina şi Sinaia.

Cei care doresc să meargă la Sinaia pot evita coloana de autovehicule dacă utilizează ruta DN 7 Bucureşti – Bâldana – DN 71 Bâldana – Târgovişte – Fieni – Sinaia.

Conducătorilor auto care se îndreaptă către zona Bran – Moieciu, poliţiştii le recomandă traseul Autostrada Bucureşti-Piteşti – DN 73 Piteşti – Moieciu – Bran.

Începând cu ora 13.00, în judeţul Braşov, traficul rutier pe DN1 dinspre Braşov către Predeal a fost restricţionat şi deviat pe DN1A Săcele – Cheia – Ploieşti, din cauza mare de autovehicule. La Predeal, dar şi în alte staţiuni de pe Valea Prahovei, accesul autovehiculelor pe drumurile către pârtii s-a blocat, fapt ce a afectat şi circulaţia de pe DN1.

Din cauza traficului deosebit de intens pe DN1A, poliţiştii recomandă conducătorilor auto care se îndreaptă dinspre Braşov către Bucureşti să circule pe DN 73 Braşov – Piteşti – autostrada A1 Piteşti - Bucureşti.

De asemenea, traficul rutier pe DN1E către Poiana Braşov a fost restricţionat, atât dinspre Braşov, cât şi dinspre Râşnov, din cauza numărului extrem de mare de autovehicule aflate pe raza staţiunii.

Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri, care vor permite accesul către Poiana Braşov, în măsura în care numărul de autovehicule din staţiune se va diminua.